آرشیو خرداد ماه 1401

کلینیک تصفیه آب ایران

ضدعفونی آب با ازن

۶ بازديد

معرفی ازن


ازن (O۳) مولکول سه اتمی اکسیژن است که به عنوان قوی ترین اکسنده و ضدعفونی کننده در جهان شناخته شده است.

این گاز به دلیل ساختار ناپایداری که دارد، پس از انجام ضدعفونی و گذشت مدت زمان کوتاه به اکسیژن تبدیل می شود لذا باقیمانده ای برجای نمی گذارد.

این خصوصیت خارق العاده ضدعفونی آب با ازن موجب استفاده گسترده آن شده و ازن را در گروه ضدعفونی کننده های ارگانیک قرار داده است.

در غلظت های بالاتر ، ازن با اکسیداسیون پوسته پروتئین خارجی یا پروتئین خارجی را از بین می برد.

مزایای استفاده از ازن جهت تصفیه آب و ضدعفونی هوا

عملکرد سریع ازن
از بین بردن کلیه ویروس ها و باکتری ها
از بین بردن قارچ ها و جلوگیری از ایجاد کپک
استفاده ایمن و راحت از گاز ازن
عدم تولید مواد خطرناک و پسماند شیمیایی ( اوزون تکنولوژی سبز است)
بهبود کیفیت هوا و محیط کاری
انجام عملیات به صورت خودکار
حذف کامل بوی نامطبوع محیط
ازن در ضدعفونی آب

ازن نیمه عمر کوتاهی دارد و پایدار نیست پس از مدت کوتاهی به مولکول پایدار اکسیژن تبدیل می شود، از این رو اوزون هیچ گونه مواد سمی یا مضری بر جای نمی گذارد (بر خلاف ضدعفونی کننده های معمولی مثل کلرو فرمالین) و این دلیل مناسبی برای استفاده از این گاز با قدرت در ضد عفونی آب می باشد.

هنگام تجزیه اوزون در آب، رادیکال های آزاد هیدروژن پروکسی (HO2) و هیدروکسیل (OH) تشکیل می شوند که ظرفیت اکسیدکنندگی بسیار بالایی دارند و نقشی مهم در فرایند گندزدایی ایفا می کنند.

اثر ازن بر روی باکتریها، ویروس ها و فلزات سمی

گاز ازن نیمه عمر پایینی دارد و این امتیازی برای استفاده از ازن ساز به عنوان یک ضد عفونی کننده در محیط های مانند بیمارستان‌ها، بانک‌ها، هتل ها ، ادارات، اتاق جلسات و کنفرانس، مجالس ، هوای منزل یا محل کار، اماکن عمومی، قطار و پایانه‌های مسافربری و … می باشد.

همپنین در شرایط حاضر نیز استفاده از گاز اوزون جهت نابودی ویروس کرونا در اکثر کشورهای جهان رایج می باشد.

مقایسه بین کلرزنی و ازن‌زنی در آب استخر

ازن کلر پارامتر
۳۱۲۵ بار سریعتر ۱ سرعت تاثیر گذاری نسبت به کلر
۵۰% قویتر ۱ قدرت تاثیرگذاری نسبت به کلر
دارد ندارد تاثیر روی پروتوزوا به خصوص آمیب
دارد (فضای مفرح و نشاط‌آور) ندارد (به علت تصاعد گاز کلر) هوای مطبوع محوطه
ندارد دارد ناراحتی‌های تنفسی
ندارد دارد سوزش چشم
ندارد دارد خارش پوست
ندارد دارد ریزش مو
دارد ندارد یجاد شفافیت مضاعف
ندارد دارد ایجاد رسوبات روی کاشی‌های کف استخر و تجهیزات
ندارد دارد تغییرPH
ندارد دارد کاهش تاثیر توسط آمونیاک
بسیار کم بسیار زیاد خورندگی تاسیسات
بسیار آسان دشوار بهره‌برداری و نگهداری
یک بار سرمایه‌گذاری هزینه جاری مداوم بالا هزینه‌ها
دارد (۱۰۰% رنگ‌بری در استفاده همزمان با فیلتر کربن) ندارد خاصیت رنگ‌بری
ندارد دارد (کلروآمین) تولید مواد خطرناک
اتوماتیک دستی نوع تزریق به آب
 

میکرو ارگانیسم‌هایی که توسط ازن از بین می‌روند

Achromobacter butyri NCI-9404
Aeromonas harveyi NC-2
Aeromonas salmonicida NC-1102
Bacillus anthracis
Bacillus cereus
B. coagulans
Bacillus globigii
Bacillus licheniformis
Bacillus megatherium sp.
Bacillus paratyphosus
B. prodigiosus
Bacillus subtilis
B. stearothermophilus
Clostridium botulinum
C. sporogenes
Clostridium tetoni
Cryptosporidium
Coliphage
Corynebacterium diphthriae
Eberthella typhosa
Endamoeba histolica
Escherichia coli
Escherichia coli
Flavorbacterium SP A-3
Leptospira canicola
Listeria (ozone?)
Micrococcus candidus
Micrococcus caseolyticus KM-15
Micrococcus spharaeroides
Mycobacterium leprae
Mycobacterium tuberculosis
Neisseria catarrhalis
Phytomonas tumefaciens
Proteus vulgaris
Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonas
fluorscens (bioflims)
Pseudomonas putida
Salmonella choleraesuis
Salmonella enteritidis
Salmonella typhimurium
Salmonella typhosa
Salmonella paratyphi
Sarcina lutea
Seratia marcescens
Shigella dysenteriae

FUNGUS & MOLD SPORES قارچها و اسپورها یی که با ازن ازبین می روند

Aspergillus candidus
Aspergillus flavus (yellowish-green)
Aspergillus glaucus (bluish-green)
Aspergillus niger (black)
Aspergillus terreus, saitoi & oryzac
Botrytis allii
Colletotrichum lagenarium
Fusarium oxysporum
Grotrichum
Mucor recomosus A & B (white-gray)
Mucor piriformis
Oospora lactis (white)
Penicillium cyclopium
P. chrysogenum & citrinum
Penicillium digitatum (olive)
Penicillium glaucum
Penicillium expansum (olive)
Penicillium egyptiacum
Penicillium roqueforti (green)
Rhizopus nigricans (black)
Rhizopus stolonifer

PROTOZOA پروتوزهایی که با ازن ازبین می روند

Paramecium
Nematode eggs
Chlorella vulgaris (Algae)
All Pathogenic and Non-pathogenic forms of Protozoa

FUNGAL PATHONGENS پاتوژنهایی که با ازن ازبین می روند

Alternaria solani
Botrytis cinerea
Fusarium oxysporum
Monilinia fruiticola
Monilinia laxa
Pythium ultimum
Phytophthora erythroseptica
Phytophthora parasitica
Shigella flexnaria
Shigella paradysenteriae
Spirllum rubrum
Staphylococcus albus
Staphylococcus aureus
Streptococcus ‘C’
Streptococcus faecalis
Streptococcus hemolyticus
Streptococcus lactis
Streptococcus salivarius
Streptococcus viridans
Torula rubra
Vibrio alginolyticus & angwillarum
Vibrio clolarae
Vibrio comma
Virrio ichthyodermis NC-407
V. parahaemolyticus

VIRUS ویروسهایی که با ازن ازبین می روند

AIDS
Adenovirus (type 7a)
Bacteriophage (E.coli)
Coxackie A9, B3, & B5
Cryptosporidium
Echovirus 1, 5, 12, &29
Encephalomyocarditis
Hepatitis A
GD V11 Virus
Onfectious hepatitis
Influenza
Legionella pneumophila
Polio virus (Poliomyelitus) 1, 2 & 3
Rotavirus
Tobacco mosaic
Vesicular Stomatitis
Rhizoctonia solani
Rhizopus stolonifera
Sclerotium rolfsii
Sclerotinia sclerotiorum

YEAST

Baker’s yeast
Candia albicans-all forms
Common yeast cake
saccharomyces cerevisiae
saccharomyces ellipsoideus
saccharomyces sp.

CYSTS

Cryptosporidium parvum
Giardia lamblia
Giardia
muris

ALGAE

Chlorella vulgaris
Thamnidium
Trichoderma viride
Verticillium albo-atrum
Verticillium dahliae

تاثیر ازن بر روی سلامتی

ازن همانند اکسیدزاهای دیگر از قبیل کلرین و هیدروژن پروکسید، گاز اکسیدزای پر قدرتی است که بایستی در استفاده از آن دقت نموده و زمان تعیین شده را رعایت کرد.

میزان ازنی که به صورت طبیعی در اطراف ما وجود دارد معادل ۰٫۰۱-۰٫۱۵ ppm (0.3 mg/m3) می‌باشد. این مقدار در شهرها به ۱٫۰ ppm نیز می‌رسد.

یکی از ویژگی های ازن بوی مخصوص آن است. بوی این گاز قبل از اینکه غلظت آن حتی به نزدیکی ۰٫۱ ppm برسد توسط انسان حس می شود.
علائم استنشاق بیشتر از حد ازن عبارتند از :
۰٫۱-۱ ppm: سردرد، سوزش چشم و مجرای تنفسی
۱-۱۰۰ ppm: علائمی شبیه به آسم و از دست دادن اشتها
تاثیر استنشاق بیش از حد ازن در کوتاه مدت، احساس سوزش در مجرای تنفسی و در نتیجه سرفه می باشد. این علائم دائمی نبوده و پس از دو ساعت برطرف می گردد. ازن با بیش از ۱۰۰ سال سابقه مصرف تاکنون باعث از بین رفتن جان کسی نشده است.

کمک های اولیه در برخورد با ازن

راه ورود نشانه‌ها کمک اولیه
تماس با پوست بله سوزش شستن با آب
جذب در پوست خیر
تماس با چشم بله سوزش شستن با آب، پاک کردن محل تماس
قورت دادن خیر
استنشاق بله سر درد، سرفه، سنگینی قفسه سینه، تنگی نفس زدودن با هوای تازه، انجام اکسیژن تراپی در صورت لزوم

جهت طراحی و سفارش سیستم های تصفیه و ضدعفونی کننده ازن باما تماس بگیرید.

جهت سفارش انواع ازن ژنراتوریا کیت سنجش ازن از صفحه فروشگاه بازدید کنید.

کلر آزاد یا کلرباقی مانده

۶ بازديد

کلر آزاد یا کلر باقی مانده چیست؟

کلر آزاد یا کلرباقی مانده به مجموعه اسید هیپوکلرو و یون هیپوکلرید موجود در آب آشامیدنی گفته می ‌شود.

ملاک بررسی و قضاوت در خصوص میزان کلر باقیمانده در آب آشامیدنی، بر اساس استاندارد کلر آزاد باقیمانده است.

برای اندازه گیری کلر آزاد یا کلرباقی مانده روش های مختلفی وجود دارد که هر یک ازآنها خود مزایا و معایب مختلفی دارد.

فرق کلر آزاد و کلرباقی مانده را می دانید

در فرآیندتصفیه آب پس از کلر زنی به آب میزان کلردرشرایط مختلف مورد بررسی قرار می گیرد.

در آب شاهد دو نوع کلر هستیم که نوع اول آن کلر آزاد یا در دسترس است.

دسته دوم کلر موجود در آب شامل کل کلر آب بوده و به آن کلر توتال گفته می شود.

کلر آزاد و کلر باقی مانده با یکدیگر متفاوت بوده و هر دو آن ها روش های اندازه گیری خاصی دارند.

تفاوت میان کلر آزاد یا کلر در دسترس و کلر توتال اندازه گیری شد نمایانگر میزان کلرامین موجود در آب خواهد بود.

کلرامین در واقع میزان کلر غیر قابل مشاهده است که در ضد عفونی کننده ها نقشی ایفا نمی ‌کند و به آن کلرطبیعی گفته می ‌شود.

انواع روش های اندازه گیری کلر آزاد در آب

برای اندازه گیری کلر آزاد یا کلرباقی مانده در آب روش های مختلفی وجود دارد که در این بخش به مهمترین روش ها برای اندازه گیری میزان کلر در آب می پردازیم.

 

میزان-کلر-باقی-مانده-آب

اندازه گیری کلر آزاد یا کلرباقی مانده با استفاده از قرص DPD

DPD که در واقع نام کامل آن diethyl-p- phenylenediamine است که نوعی قرص بود که از آن برای اندازه گیری کلر آزاد و کلر باقیمانده در آب استفاده می شود.

در واقع قرص DPD از ماده شیمیایی دی اتیل پی فنیلن دی آمین ساخته شده است.

استفاده از این قرص در آب به میزان یک گرم در ۱۰ ml آب باعث می شود تا شاهد طیف رنگی قرمزی با کنتراستی بین قرمز کمرنگ تا پر رنگ باشیم.
هرچه میزان کلر در آب بیشتر باشد طیف حاصل پر رنگ ‌تر خواهد بود و قرمز آن کنتراست بیشتری دارد.

برای اندازه گیری کلر آزاد باید محفظه کیت تست میزان کلر DPD را با نمونه آب پر کرده

سپس یک قرص DPD 1 را به نمونه مورد نظر خود اضافه می کنیم

سپس در پوش آن را می بندیم و تکان می دهیم تا قرص کاملا در آب حل شود.

رنگی که تشکیل می شود را با رنگ های استاندارد موجود در دفترچه راهنما مقایسه می کنیم

مقدار خوانده شده برابر با غلظت کلر آزاد باقیمانده در آب خواهد شد.

اندازه گیری کلر کل باقی مانده

برای اندازه گیری کلر کل باقیمانده باید از قرص DPD 3 استفاده کنیم.

برای محاسبه کلر کل یا کلر توتال لازم است تا به محلولی که درمرحله قبل بود یک قرص DPD 3 اضافه کنیم.

بعد از۲ دقیقه رنگی که تشکیل می شود را با رنگ های استاندارد موجود در دفترچه راهنمای کیت مقایسه می‌ کنیم.

می‌توانیم مقدار غلظت کلر که باقی می ماند  را با کمک رنگ محلولی که بدست می اید و دفترچه راهنمای کیت DPD پیدا کنیم.

پس از آن نیز می توان مقدار کلر ترکیبی را از تفاضل کلر آزاد از کلر باقیمانده به دست آورد.

محاسبه کلر آزاد، کلر باقیمانده و کلر کل با استفاده از کیت های دیجیتالی

کیت های تشخیص میزان کلر در آب دیجیتالی با استفاده از تکنولوژی های الکتروشیمیایی تولید می شوند.

برای آزمایش میزان کلر در آب تنها کافی است تا قسمت جلویی این کیت را در آب مورد نظر قرار دهید و کمی صبر کنید.

کیت دیجیتالی میزان کلر آزاد آب، کلرباقیمانده و کلر توتال را بر روی صفحه نمایشگر خود نمایش می دهد.

اندازه گیری کلر آب با روش موهر

در این روش بورت را از محلول نیترات نقره یک دهم مولار پر می کنیم

 با پیپت مقدار ۲۵ میلی گرم از نمونه را برداشته و در یک ارلن ۲۵۰ میلی لیتری می ریزیم.

 حدود ۲ تا ۳ قطره از شناساگر کرومات پتاسیم را به نمونه اضافه کرده و تکان دهیم.

محلول حاصل شروع به تغییر رنگ می کند و رنگ آن از سفید به رنگ زرد حرکت می کند.

هرچقدرمحلول به رنگ زرد پر رنگ یا نخودی تغییر کند به همان اندازه کلر موجود در آب درصد بالایی دارد.

و هر چه رنگ زرد کمتر باشد کلر آزاد آب در کمترین حد است.

شما می توانید علاوه بر این سه روش  از روش های دیگری مثل :

آزمایش کلر آب به روش پتاسیم سنجی، روش تیتریمتری نیترات جیوه، روش کیت کلر oto و… استفاده کنید تا بتوانید درصد کلر آزاد، کلر باقیمانده و کلر توتال موجود در آب را اندازه گیری کنید.

جهت سفارش و خرید کیت اندازه گیری کلر آزاد از صفحه فروشگاه بازدید کنید .

 

سدیم متابی سولفیت و کاربرد آن در تصفیه آب

۷ بازديد

متابی سولفیت سدیم

متابی سولفیت سدیم یا پیروسولفیت سدیم یک ترکیب معدنی با فرمول شیمیایی Na2S2O5 است.

این ماده گاهی اوقات به عنوان متابی سولفیت دی سدیم نیز شناخته می شود.

از آن به عنوان ضدعفونی کننده، آنتی اکسیدان و عامل نگهدارنده استفاده می شود.

متابی سولفیت سدیم یا سدیم متابی سولفیت SMBS به عنوان یک نگهدارنده و آنتی اکسیدان در صنایع غذایی استفاده می شود .

سدیم متابی سولفیت پودر کریستال شده سولفوردی اکسید باچگالی بین 1 تا 1.2  Kg/l است و در دمای بالای 120 °c تجزیه می گردد. 

تمام انواع سدیم متابی سولفایت به راحتی در آب حل میشوند و در محلولهای آبی به شکل سدیم بی سولفیت است.

بیشترین کاربردمتابی سولفیت سدیم در حذف کلر یاکلرزدایی آب است.

کلرزدایی آب برای برخی مصارف از جمله پرورش ماهی و میگو و آبزیان اهمیت فراوان دارد.

کریستال های سفید تا زرد کمرنگ با بوی گوگردکه حلالیت آن در آب 54 گرم در 100 میلی لیتر در دمای 20 درجه سانتی گراد است و با قدرت تجاری 97.5-99.0 درصد متا بی سولفیت سدیم در دسترس است.

حذف کلرآب بامتابی سولفیت

وجود کلر در آب خوراک ممبران ها باعث آسیب شدید ممبران RO می گردد.

SMBS یک عامل احیا کننده است که بطور معمول در سیستم های پیش تصفیه مورد استفاده قرار میگیرد.

برای حذف کلر آزاد موجود در آب خام، قبل از ورودی دستگاه اسمز معکوسRO از محلول SMBS استفاده میشود.شکل رایج این ماده به صورت گرانول می باشد.

همچنین متابی سولفیت سدیم جهت تمیز کردن غشاهای اسمز معکوس (ممبران ها) در دستگاه آب شیرین کن استفاده می گردد.

از این محصول برای حفاظت از ممبرانها در برابرآلودگی های میکروبی و مواد اکسید کننده در مواقعی که دستگاه زمان طولانی خاموش است، نیز استفاده می شود.

لزوم استفاده از متابی سولفیت سدیم در دستگاه آب شیرین کن

ممبراندستگاه آب شیرین کن ROیک غشای پلی آمید است.

غشاهای پلی آمیدی نسبت به میزان هر چند اندک اکسید کننده ها حساس و آسیب پذیر هستند.

مواد اکسید کننده وقتی وارد غشای RO میشوند با آن واکنش داده و در نتیجه باعث از بین رفتن آن میشوند. کلر و اوزن اکسید کننده های بسیار قوی هستند.

حتی غلظت ناچیز کلر آزاد در آب خام می‌تواند موجب تجزیه غشای پلی آمیدی ممبران شود.

پیشگیری از اکسیداسیون ممبران توسط کلر

در صورت استفاده از کلر یا ازن در آب ورودی، این مواد باید قبل از رسیدن به ممبران RO حذف شوند.

حضور آهن، مس، منیزیم و سایر فلزات واسطه به عنوان کاتالیزور باعث تشدید و تسریع اکسیداسیون توسط کلر میگردد.

این خاصیت کاتالیزوری برای سایر مواد اکسید کننده نظیر ید، برم و ازن نیز وجود دارد.

بنابراین تقریباً همیشه نیاز به از بین بردن کلر از آب خوراک دستگاه تصفیه آب صنعتی RO با غشاء پلی آمید می باشد.

در نتیجه زمانی که برای ضدعفونی آب ورودی از یکی از روش های اکسیداسیون ازن و یا کلر استفاده شود در مراحل بعدی باید واحد تزریق SMBS نیز در سیستم پیش بینی شود.

متابی سولفیت برای حذف کلر و سایر اکسیدان ها استفاده می شود.

در تئوری، 1.34 میلی گرم متابی سولفیت سدیم، 1.0 میلی گرم کلر آزاد را حذف می کند.

با این حال، در عمل، 3.0 میلی گرم متابی سولفیت سدیم به طور معمول برای حذف 1.0 میلی گرم کلر استفاده می شود.

اگرچه دکلره به خودی خود سریع است، اما برای اطمینان از تکمیل، اختلاط خوب لازم است از میکسرهای استاتیک استفاده شود.

متابی سولفیت سدیم (SMBS) ابتدا با آب واکنش می دهد و بی سولفیت سدیم (SBS) را تشکیل می دهد:

Na2S2O5 + H2O ® 2 NaHSO3

در مرحله بعد، SBS با اسید هیپوکلرو واکنش داده و محصولات فرعی عاری از کلر آزاد را تشکیل می دهد:

2 NaHSO3 + 2 HOCl ® H2SO4 + 2 HCl + Na2SO4

متابی سولفیت در ضدعفونی آب

متابی سولفیت سدیم (SMBS) یک ضد عفونی کننده نیست. SMBS حل شده در آب به بی سولفیت سدیم تبدیل می شود.

 هنگامی که به صورت آنلاین و با دوزهای بالا دوز می شود، یک حذف کننده اکسیژن است این در حالی است که بسیاری از باکتری های تشکیل دهنده بیوفیلم بی هوازیهستند و باعث می شود که مهار اکسیژن بی فایده باشد.

در بسیاری از موارد، چنین دوزهای بالایی با افزایش رشد بیولوژیکیهمراه بوده است، به ویژه در جایی که آب حاوی سطوح TOC بالایی است.

استفاده از متابی سولفیت جهت نگهداری غشا هایRO

با این حال متابی سولفیت SMBS وقتی به عنوان محلول نگهدارنده استفاده می شود:

از رشد قارچ در غشاها جلوگیری می کند، زیرا بیشتر قارچ ها بدون اکسیژن نمی توانند رشد کنند.

ناگفته نماند که در این شرایط از رشد باکتری های هوازی نیز جلوگیری می شود.

قارچ برای رشد نیاز به نیتروژن دارد و غشاهای پلی آمیدی را در صورت عدم جلوگیری از رشد قارچ مستعد تخریب می کند.

قارچ ها و باکتری های هتروتروف انرژی خود را از ترکیبات آلی به دست می آورند.

بنابراین مهم است که غشاها را به خوبی تمیز کنید و قبل از ذخیره طولانی مدت در محلول بی سولفیت، همه رسوبات آلی را از سطح غشاء جدا کنید.

متابی سولفیت SMBS ماندگاری کوتاهی دارد، زیرا با اکسیژن و همچنین کلر واکنش می دهد، با ماندگاری تنها حدود 5 روز برای محلول 2٪ و حدود 1 ماه برای یک محلول 20٪.

 

سدیم-سولفیت

 

جهت سفارش و خرید متابی سولفیت سدیم SMBS از صفحه فروشگاه بازدید کنید .

ضدعفونی آب با نور فرابنفش UV

۵ بازديد

طیف نور فرابنفش

ضدعفونی آب با نور فرابنفش UV خاصیت گندزدایی در آب داشته و بر روی DNA میکروارگانیسم ها تاثیر گذاشته وبدین ترتیب مانع از تکثیر آنها می‌شود. 

در طول موجی بین 100nm و 400nm قرار می‌گیرد. تقسیم‌بندی باندهای نور فرابنفش به قرار زیر است :

1-       طیف UV  با طول موج بین 315 nm  و 400 nm موسوم بهUV-A

2-       طیف UV  با طول موج بین 280 nm  و 315 nm موسوم بهUV-B

3-       طیف UV  با طول موج بین 200 nm  و 280 nm موسوم بهUV-C

4-       طیف UV  با طول موج بین 100 nm  و 200 nm موسوم بهUV-V (Vacuum UV )

نمودار طیف نور فرابنفش در ذیل نمایش داده شده است

طیف نور فرابنفش

نور فرابنفش در طول موج بین 200nm   و 280nm  خاصیت گندزدایی در آب ، داشته و بر روی DNA میکروارگانیسم ها تاثیر گذاشته و آنها را عقیم می کند و بدین ترتیب مانع از تکثیر آنها می‌شود. بالاترین راندمان این فرآیند در طول موج 254nm صورت می گیرد.

اساس کار سیستم مولد نور UV

جهت ضدعفونی آب با نور فرابنفش UV آب پس ازفیلتر شدن و حذف ذرات معلق (حتی المقدور تا اندازه 5 میکرون )

وارد محفظه ای از جنس فولاد ضد زنگ می شود (SS316) و در مجاورت نور فرابنفش قرار می گیرد و عمل گندزدایی انجام می‌گیرد.

مهمترین نکات در انتخاب و طراحی سیستم UV‌ به قرار زیر است : 

1-       میزان شدت انرژی که می تابد از لامپ در واحد سطح در دورترین نقطه از لامپ

2-       تعیین میزان امواج تابیده در طول موج 254nm برحسب درصد

3-       تضمین و تایید میزان انرژی مذکور در واحد سطح در پایان طول عمر لامپ

4-       خلوص شیشه لامپ و کوارتز ( پوشش حایل لامپ )

5-       طراحی محفظه به منظور ایجاد جریان چرخشی برای آب ( این مهم در افزایش راندمان تاثیر چشم گیری دارد )

6-       تعداد لامپ‌ها

7-       سیستم های کنترل مستقر در تابلو برق

8-       قابلیت تجهیز به سیستم میزان کنترل اشعه تابیده در واحد سطح از لامپ در دورترین نقطه از لامپ در محفظه و نمایش آن

جهت سفارش و خرید سیستم ضدعفونی UV از صفحه فروشگاه بازدید کنید .

 

کیفیت آب

۷ بازديد

کیفیت آبWater quality

کیفیت آب شرح ویژگی های آب:

 شرح ویژگی های آب:

ویژگی های فیزیک
  شیمیایی
 میکروبی

و مقایسه آنها براساس استاندارهای اهداف مصرفی نظیر:

آشامیدنی و تفریحی
کشاورزی و آبرزی پروری
صنایع مختلف نیروگاهی و بهداشتی

فاکتورهای فیزیکی مهم آب:

(Total Dissolved Solids) TDSکل جامدات محلول

اندازه گیری کلیه ترکیبات آلی و غیرآلی محلول درآب، یونها و میکرو گرانولهای کلوییدی کوچکتر از 2 میکرون

واحد اندازه گیری PPM یا mgr/L

 

(TotalSuspended Solids) TSSکل جامدات نا محلول

  اندازه گیری مجموع مواد جامد معلق در آب بزرگتر از 2 میکرون
  واحد اندازه گیری PPM یا mgr/L

 

TSSکل جامدات نا محلول

کدورتیا توربیدیتی به گل آلودی یا کدر بودن یک سیال گفته می‌شود
  واحد اندازه گیری PPM یا mgr/L

کیفیت آب

 

TSSپساب

 

فاکتورهای شیمایی مهم آب:

(Electrical conductivity) ECهدایت الکتریکی

عرف قدرت یونی یک محلول برای انتقال جریان برق است .

هر چه میزان جریان برق بیشتری از آب عبور کند ، هدایت الکتریکی آببالاتر است و نشان میدهد که آب دارای یون های بیشتری است .

آب خالص به دلیل نداشتن یون ، جریان برق را از خود عبور نمی دهد .

واحد اندازه گیری (µs/cm)

 

دسته بندی آب بر اساس EC , TDS

دسته بندی آب بر اساس EC , TDS

دسته بندی آب بر اساس EC , TDS

 

(Total Hardness)سختی کل

سختی آب کیفیتی است که بر اثر وجود بیش از اندازه نمک های محلول کلسیم و منیزیم و تا اندازه آهن، منگنز، آلومینیوم و روی در آن پدید می آید.

سبب می شود که مصرف آب به طور کلی و به ویژه در صنعت دشواری های به وجود آورد.

واحد اندازه گیری PPM یا mgr/L  می باشد.

سختی اب TH

سختی آب PH

PH

این فاکتور خاصیت اسیدی آب یا قلیایی بودن آن را نشان می دهد.

در حالت کلی مقدار PH آب در بازه صفر تا 14 متغیر بوده و هر چه این فاکتور از 7 کمتر باشد، خاصیت اسیدی آب را افزایش داده و بیشتر بودن این مقدار از 7 نشان دهنده قلیایی بودن آب خواهد بود

فاکتور مهم میکروبی آب

(Total Bacteria Count) TBC بار میکروبی

برآورد کمی تعداد میکرو ارگانیسم های حاضردر نمونه می باشد.

واحد اندازه گیری (CFU/ml) colony-forming bacterial units per milliliter

 


جهت سفارش آزمایش کیفی آب از صفحه فروشگاه بازدید کنید.

آنتی اسکالانت antiscalant

۶ بازديد

آنتی اسکالانت antiscalant چیست؟

آنتی اسکالانت antiscalant یک ماده افزودنی است که جهت جلوگیری از ایجاد رسوب و گرفتگی به آب ورودی ممبران هایاسمزمعکوس RO و نانوفیلتراسیون NF تزریق می شوند.

ضد رسوب ها با مولکول ها و املاح ایجاد کننده رسوب که در آب موجود است تشکیل کمپلکس فعال داده و از تشکیل شدن رسوبات بر سطح ممبران جلوگیری می کند .

محل تزریق مواد ضد رسوب در آب ورودی به ممبرانها ونانوفیلتراسیون ها قبل از فیلتر کارتریجی می باشد و جهت بهبود عملکرد ممبران های اسمزمعکوس RO و نانوفیلتراسیون NF استفاده می شوند.

ضد رسوب ها خانواده ایی از مواد شیمیایی هستند که جهت جلوگیری از رسوبات ناشی از کریستالهای نمک های معدنی فرموله شده اند و معمولا از گروهای پلیمری نظیر:

پلی اکریلیک اسید، کربوکسیلیک اسید، پلی مالئیک اسید، فسفاتهای آلی، پلی فسفات ها، فسفونات ها، پلی آنیونیک ها و ... ساخته می شوند که وزن مولکولی آنها می تواند در رنج 2000 تا 10000  باشند.

بیشتر ترکیبهای معدنی رسوب دهنده روی ممبرانها عبارتند از:

کلسیم کربنات، کلسیم سولفات، باریوم سولفات، استروتیوم سولفات هستند.

رسوبات سیلیکا و فلوراید کلسیک کمتر رایج هستند اما دردسر سازند.

ضدرسوب های اسید پلی اکریلیک

این نوع ازضدرسوب ها مستعد تشکیل رسوب در حضور سطح بالای آهن می باشند.

که این رسوب باعث افزایش آب خام ورودی می شود که می توان با شستشوی اسیدی معمولا مشکل را برطرف کرد.

آنتی اسکالانت های آنیونی

این آنتی اسکالانت ها در صورت استفاده مواد منعقد کننده کاتیونی در پیش تصفیه مستعد تولید رسوب بسیار چسبناک هستند که تمیز کردن آن دشوار است.

آنتی-اسکالانت

 

مواد رسوب دهنده رایج در اسمزمعکوس:
کربنات کلسیم
کلسیم سولفات
استرانیوم سولفات
باریم سولفات
مواد رسوب دهنده غیر رایج در اسمزمعکوس:
کلسیم فسفات
کلسیم فلوراید

یکسری ضد رسوب ها پلیمر طراحی شده و منجر به پراکنده شدن رسوب ها میشوند تا از گرفتگی غشاء جلوگیری کنند که اغلب به آنها ضدرسوب گفته میشود.

اثربخشی این نوع ازضد رسوب ها براساس نوع ماده رسوب دهنده مقاومت است لذا می بایست از نوع ماده منجر به گرفتگی غشاء مطلع بود.

گرفتگی هایی که می توان با این ضد رسوب ها برطرف کرد:

رسوب های معدنی
اکسید های فلزی
سیلیس های پلیمریزه شده و لیکوئید های خاک رس و آهن و آلمنیوم سیلیس و گوگرد
موادبیولوژیکی
غلظت آنتی اسکالانت های موثر:

فقط غلظت مناسب دوز تزریق و ضد رسوب ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

مصرف کم می تواند منجر به پوسته پوسته شدن یا ایجاد رسوب شود

مصرف زیاد می تواند منجر به رسوب آنتی اسکالانت روی غشاء گردد.

مشکلات ناشی از ایجاد رسوب بر روی ممبران ها عبارتند از:

بسته شدن منافذ ریز ممبرانها یا پارشدن غشا
افت محسوس آب تولیدی و پایین بودن راندمان سیستم
نیاز به افزایش فشار و افزایش هدر رفت انرژی
افت کیفیت آب خروجی یا TDS آب تولیدی بالا
نیاز به شستشوی مداوم ممبرانها و کاهش عمر ممبرانها

در صورت بروز مشکلات فوق آنتی اسکالانت مصرفی کیفیت مطلوبی ندارد و استفاده از نوع نامرغوب موجب افزایش میزان نمکهای محلول در آب و کاهش بهره وری ظرفیت تولید آب می شود.

مقدار دوز مصرفی آنتی اسکالانت antiscalant

مقدار دوز مصرفی مواد با توجه به موارد زیر تعیین می گردد.

نوع ضد رسوب مصرفی
نوع ممبران
میزان دبی دستگاه
PH
دمای آب
آنالیز آب خام (کیفیت آب ورودی)

از برندهای ضد رسوب معتبر می توان

1- آنتی اسکالانت آویستا AVISTA  در مدل های 5000، 5100، 5300  

2- آنتی اسکالانت  فلوکون FLOCON در مدل های 260، 190

3- آنتی اسکالانت جنسیس GENESYS

آنتی اسکالانت antiscalant 260

آنتی اسکالانت فلوکن 260 یک ترکیب پلیمری کربوکسیلاتی است که کارایی بالایی به منظور کنترل و پراکندگی ذرات رسوب معدنی در سطح غشا دارد.

در واقع ضد رسوب فلوکن 260 یکی از موثرترین نوع به منظور کنترل رسوب RO به شمار می رود.

فلوکن260 یک ضد رسوب وسیع طیفی است که قدرت پراکندگی رسوبات بالایی دارند .

آنتی اسکالانت antiscalant آویستا

 Avista VITEC جهت جلوگیری از تشکیل رسوبات معدنی شامل:

کربنات کلسیم ، سولفات کلسیم ، سولفات باریم ، سولفات استرانسیوم ، فلوراید کلسیم و رسوبات سیلیکا مناسب می باشد .

ضد رسوب آویستا  به سبب ماهیت مواد تشکیل دهنده با انواع مواد آلی سازگاری داشته و در مقادیر دوز کم نیز موثر می باشد .

آنتی اسکالانت antiscalant جنسیس

 Genesys  یک محصول فسفاناته غلیظ می باشد که در مقابل طیف وسیعی از رسوبات معدنی موثر می باشدو

این ضد رسوب همچنین تشکیل رسوبات فلزات سه ظرفیتی مانند آهن ، منگنز و آلومینیوم بر سطح غشا را متوقف می نماید.

جهت سفارش و خرید آنتی اسکالانت از صفحه فروشگاه بازدید کنید .

 

کفشور استیل بهداشتی

۷ بازديد

کفشور استیل صنایع دارویی و غذایی

کفشور استیل برای تاسیسات صنایع بهداشتی از جملهدارویی و غذایی و نهیز شیمیایی کاربرد دارند.

این کفشور ها بر اساس استاندارد GMP جهت کاربری بهداشتی طراحی و ساخته میشوند و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند.

جهت جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها بدون درز به صورت آبند و هوابند ساخته میشوند.

جنس و ویژگی کفشور استیل صنایع دارویی و غذایی :

جنس آنها از استیل 304L یا 316L است و خوردگی ایجاد نمی کند.

این محصول  طوری  است که آب را به راحتی به مسیر لوله هدایت کند.

کفشور  طوری است که درون آن آب دور ریز هیچ گونه ماندی ندارد و در آن از هیچ گونه اتصال رزوه ای که منجر به آلودگی بشود استفاده نشده.

درب کفشور (stainles steel floor drain) طوری طراحی می شود که :

در هنگام عدم استفاده به صورت کامل هوا بند و آبند میشود و تا مانع ورود هر گونه آلودگی از مسیر لوله های فاضلاب به اتاق ها گردد.

کفشورمجهز به یک آشغال گیر میباشد.

کفشور استیل

مزایای استفاده ازکفشور استیل صنایع دارویی و غذایی  :

  1. دوام بالا
  2. مقاومت خوردگی بالا
  3. سطوح صاف
  4. قابلیت شستشوی راحت
  5. بدون درز
  6. آبند و هوابند بودن درپوش

طراحان کارخانه های صنایع شیری و غذایی را به استفاده از لوله و اتصالات استیل شیر ترغیب میکند.

خاصیت جلاء پذیری و صیقل پذیری لوله های استیل صنایع شیری و دیگر اجزاء مانند شیر پروانه استیل صنایع شیری با سیت ( آب بند) استیل 304 و یا 316 میباشد.

با انجام عملیات پولیش کاری این آلیاژ بسیار براق می شود و  رسوب و چسبندگی هیچ موادی را به خود راه نمی دهد.

¶ قابل توجه است که لوله و اتصالات کفشور صنایع غذایی و شیری باید خواص مورد نظر را تامین نماید تا از لحاظ بهداشتی و کیفی مورد تایید واقع گردد.

 

جهت سفارش کفشور استیل باما تماس بگیرید.

تماس باما

جهت سفارش کفشور از  صفحه فروشگاه بازدید کنید.

فروشگاه

آزمایش پساب

۷ بازديد

آزمایش پساب:

فاکتورهای مهم کیفیت پساب

PH متری روشی مهم برای اندازه گیری میزان اسیدیته یا قلیائیت مایعات است و معمولا با دستگاه PH متر اندازه گیری می شود .

2 هدایت الکتریکی

تعیین هدایت الکتریکی یکی از راههای ساده برای اندازه گیری میزان املاح هادی در آب است و معمولا با دستگاه هدایت سنج انجام می شود .

این شاخص نشان دهنده جریان الکتریکی در یک نمونه آب می باشد .

3 کدورت

کدورتبیانگر توانایی آب در عبور دادن نور و یا معیاری برای میزان جذب نور یا پراکندگی نور توسط مواد معلق در آب می باشد .

4 رنگ

به رنگی که در اثر مواد محلول در آب ایجاد شده و پس از صاف کردن نمونه با صافی غشایی با منافذی با قطر 0.45µm تعیین می گردد .

معمولا رنگ به روش نور سنجی تعیین می شود .

5 مواد معلقTSS

TSS ذرات معلق موجود در آب می باشند و معمولا با روش وزن سنجی تعیین می شود .

6کل مواد محلولTDS

TDS کل مواد جامد محلول در آب می باشد که برابر با مجموع غلظت همه یون های موجود در می باشد و با روش وزن سنجی تعیین می شود .

7 مواد کل TS

کل جامدات محلول و معلق که بعد از خشک شدن در دمای 104 درجه توزین می شود.

8 درجه حرارت

دمای آب که با ترمومتر اندازه گیری می شود .

9 اکسیژن محلولDO

یکی از گازهای محلول در آب است و با روش رنگ سنجی در محل اندازه گیری می شود .

10BOD

منظور از BOD ، میزان اکسیژن مورد نیاز واکنشهای اکسیداسیونی است که  باکتری ها در یک لیتر آب و تحت شرایط وزمان مشخص تعیین می گردد.

روش اندازه گیری تیتراسیون – دستگاهی می باشد .

 11COD

منظور از COD ، تعیین مقدار اکسیژن معادل با آن قسمت از مواد آلی و ترکیبات معدنی موجود در نمونه آب و پساب است که اکسیدکننده های قوی تحت شرایط اختصاصی روی آن موثر واقع می شوند .

روش اندازه گیری دستگاهی ورنگ سنجی می باشد .

12 چربی

مقدار چربی و روغن یکی از شاخص های آلودگی آب و پساب می باشد و با روش وزن سنجی اندازه گیری می شود .

13 دترجنت

مقدار مواد شوینده موجود در نمونه های اب و پساب می باشد که با روش وزن سنجی اندازه گیری می شود .

14 قابلیت ته نشینی -SS

شاخصی از میزان مواد جامد نامحلول در آب یا پساب است و روش اندازه گیری دستگاهی است .

 15 کلر باقیمانده

کلر باقیمانده مقدار کلری است که پس از افزودن ترکیبات کلره به آب و مصرف شدن آن در آب باقی می ماند و به روش رنگ سنجی اندازه گیری می شود .

 

آزمایش پساب

 

جهت سفارش آزمایش پساب باما تماس بگیرید.

تماس باما

جهت سفارش آزمایش پساب صفحه فروشگاه بازدید کنید.

فروشگاه

TDSمتر قلمی

۶ بازديد

 TDSمتر قلمی چیست؟ 

از دستگاه TDS متر قلمی که مخفف عبارت Total dissolved solid و به معنای کل مواد جامد محلول در آب می باشد، برای سنجش کیفیت و سختی آب مورد استفاده قرار می گیرد.

همینطور می تواند میزان ذرات محلول مایعات را به خوبی نشان دهد.

واحدی که میزان سختی تی دی اس را بیان می کند، میلیگرم در لیتر می باشد که به اختصار ppm نامیده می شود.

میزان سختی مطلوب در آب شرب 30 ppm تا 90 ppm در نظر گرفته شده است.

اما طبق نظر پزشکان این مقدارسختی آب نباید بالاتر از 500 ppm باشد، زیرا موجب بروز بیماری های بسیاری می شود.

مواد محلول موجود در آب می تواند آلی یا معدنی باشند.

مواد معدنی شامل نیترات، منیزیم، سرب، آهن و گازها می باشد و مواد آلی نیز شامل  مواد شیمیایی آلی و همینطور مواد حاصل از تجزیه گیاهان می باشد.

 

آیا این مواد محلول در آب مضر هستند؟

بسیاری از این مواد محلول در آب به دلیل نامطلوب بودن که شامل مواد معدنی و آلی هستند.

موجب تغییر بو، طعم و همچنین رنگ آب می شود و به دلیل ترکیبات شیمیایی می توانند سرطانزا باشند.

البته باید در نظر داشت که تمامی مواد محلول در آب نمی تواند نامطلوب باشد اما درصد مطلوب بودن آن بسیار جزئی است.

سختی کلی در واقع میزان یون های کلسیم و منیزیم که در آب حل می شوند را نشان می دهد.

 

TDSروش های اندازه گیری

میزان سختی وکیفیت آب را از دو طریق می توان اندازه گیری کرد که به شرح زیر است:

آزمایش آب

به این شکل که می توان مقداری از آب مصرفی را به آزمایشگاه برد تا به وسیله کارشناسان مورد آزمایش قرار گیرد. به این ترتیب به میزان املاح موجود در آب پی می بردند.

متر قلمیTDSاستفاده از دستگاه

با استفاده از دستگاه تی دی اس متر قادر خواهید بود تا آب مصرفی خود را تست نمایید.

 

 TDSمتر قلمی

 

روش کار با دستگاه TDSمتر به چه شکل است؟

دستگاه TDS  مترمانند هر ابزاردارای یک دستور العمل است که با آن میتوان نتیجه بهتری از دستگاه گرفت و از آسیب رسیدن به آن جلوگیری نمود.

TDS  متر قلمی با داشتن یک دهانه و دو الکترود و همینطور حسگرهای روی آن، با هدایت الکتریکی آبمی تواند بر اساس محاسباتی که انجام می دهد میزان سختی آب را نشان دهد.

مراحل استفاده از دستگاه تی دی اس متر به ترتیب زیر می باشد:

ابتدا درپوش دستگاه را برداشته و آن را روشن کنید.

مقداری از آب مصرفی را درون ظرفی می ریزیم و دستگا را به میزان 2 اینچ در ظرف قرار می دهید.

در برخی مواقع شما در شرایطی قرار می گیرید که امکان خواندن عدد ثبتی بر روی دستگا را ندارید.

دستگاه TDS متر قلمی دارای دو عدد باطری کوچک است قسمت بالایی و زیر درپوش قرار می گیرد.

نکات مهم برای استفاده از دستگاه TDS متر

بهتر است که از دستگاه TDS متر برای آزمایش کردن آب در دمای 25 درجه استفاده کنید.

دمای بالای آب باعث ایجاد خطا و می تواند به دستگاه آسیب وارد کند و موجب از کار افتادن گردد.

 

جهت خرید دستگاه TDS  متر قلمی می توانید از صفحه فروشگاه سایت بازدید کنید.

فروشگاه

 

 

آب در صنعت داروسازی

۶ بازديد

آموزش آب در صنعت داروسازی

انواع آب در صنعت داروسازی به عنوان اکسپیان در ساخت محصولات غیرتزریقی و سایر مصارف داروئی از قبیل شستشوی دستگاهها و محیط های ساخت محصولات غیر استریل به کار می رود.

در فرآیندهای تولید صنعت داروسازی، آب یکی از پرمصرف ترین عناصر است که جزء اصلی فرمولاسیون های مختلف، لوازم آرایشی، لوسیون ها و سایر فرآورده های دارویی است.

در واقع آب به عنوان ماده اولیه اصلی در کاربردهای تولید دارو محسوب می شود.

آب برای مصارف دارویی نه تنها به عنوان ماده خام استفاده می شود، بلکه معمولاً برای فرآیندهای تمیز کردن و شستشوی مورد نیاز در کارخانه فرآوری مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین یک عامل معمولی برای تمیز کردن راکتورها و سایر تجهیزات دارویی است.

دوره آموزشی آب در صنعت داروسازی

در دوره آموزش آب در صنعت داروسازی با روش های تصفیه آب و متغیرهای مهم در طراحی، نظارت و اجرای سیستم های تصفیه آب در صنایع دارویی و بهداشتی بر اساس استانداردهای روز جهانی آشنا میشوید.

جهت ثبت نام این دوره و سایر دوره ها با  صفحه اینستاگرام  HANDS.ON.LIVE  تماس بگیرید.

سر فصل های دوره :

تصفیه آب در صنایع داروسازی

WATER system in pharmaceutical industry

  • تصفیه آب
  • منابع آب وآلودگی های آب
  • پارامتر های فیزیکی،شیمیایی و میکروبی مهم آب
  • انواع آب در صنعت داروسازی
  • روش های تصفیه و ضدعفونی آب
  • سیستم های تصفیه و تولید آب خالص PW) (و آب قابل تزریق(WFI)
  • سیستم های ذخیره سازی و توزیع آب خالص (PW) و آب قابل تزریق(WFI)
  • احراز کیفیت سیستم های آبساز (DQ,IQ.OQ.PQ)

آموزش تصفیه آب در صنعت داروسازی